Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Και όμως!!!! Ζω στο 2007!!!


Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει αναγνωρισμένες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Επίσης, θεωρείται μια μορφή βίας εναντίον των κοριτσιών, που επηρεάζει τη ζωή τους ως ενήλικων γυναικών.


Μια σειρά συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ξεκινούν από 1948 και είναι δεσμευτικές για τις χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτές, περιέχουν διατυπώσεις που αφορούν το δικαίωμα στην υγεία, στη μη διάκριση με βάση το φύλο και στη φυσική και πνευματική ακεραιότητα. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραβιάζει κάθε ένα από αυτά τα δικαιώματα. Πιο πρόσφατα, στη δεκαετία του '90, κείμενα που προέκυψαν από διεθνείς συνόδους, έθεσαν ως θέμα τις βλαπτικές παραδοσιακές τακτικές γενικά και, σε μερικές περιπτώσεις, το γυναικείο ακρωτηριασμό ειδικότερα.


Επιπτώσεις


Πόνος, αιμορραγία κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού και μετά, δυσκολία στην ούρηση και κατ' επέκταση μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος (πέτρες στην κύστη και στην ουρήθρα), νεφρικές δυσλειτουργίες, ανωμαλίες στην αναπαραγωγική λειτουργία, στειρότητα είναι μερικές από τις επιπτώσεις του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στις γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτόν. Ορατός είναι ακόμα ο κίνδυνος διάδοσης του ΑΙDS εξαιτίας των μη αποστειρωμένων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει επέλθει ο θάνατος (είτε από αιμορραγικό σοκ είτε από σηψαιμία).

Ο γυναικείος ακρωτηριασμός μετατρέπει την πρώτη σεξουαλική επαφή σε μια τραγωδία για τις γυναίκες, καθώς αυτή είναι εξαιρετικά οδυνηρή και μερικές φορές επικίνδυνη.

Ακόμη όμως και εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεδομένης της σημασίας της κλειτορίδας για τη σεξουαλική ικανοποίηση, ο ακρωτηριασμός που περιλαμβάνει μερική ή ολική κλειτοριδεκτομή, επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ολοκλήρωση.


Όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις του γυναικείου ακρωτηριασμού, αυτές είναι πολύ πιο δύσκολο να ερευνηθούν επιστημονικά απ' ό,τι οι σωματικές. Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, προσωπικές διηγήσεις γυναικών που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, αποκαλύπτουν συναισθήματα άγχους, τρόμου, ταπείνωσης και προδοσίας, τα οποία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σοκ και το τραύμα της επέμβασης μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας συμπεριφοράς από τις γυναίκες, που περιγράφεται ως "πιο ήρεμη" και "πειθήνια" και θεωρείται θετική στις κοινωνίες που εφαρμόζουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Η εορταστική ατμόσφαιρα, τα δώρα και η ειδική προσοχή που αφιερώνεται στα κορίτσια τη στιγμή του ακρωτηριασμού, μπορεί να μειώνει λίγο την ένταση του τραύματος. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η γυναίκα που επιβιώνει αυτής της διαδικασίας αισθάνεται ότι είναι πλέον αποδεκτή από την κοινωνία της, αφού τήρησε τις παραδόσεις της, και είναι έτοιμη για γάμο, που πολλές φορές είναι ο μόνος ρόλος που προορίζεται γι' αυτήν.

Γιατί εφαρμόζεται ο γυναικείος ακρωτηριασμός


Το έθιμο και η παράδοση είναι με απόσταση τα κύρια αίτια για την εφαρμογή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μια διαδικασία που καθορίζει ποιος ανήκει στην ομάδα. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές όταν ο ακρωτηριασμός αποτελεί τμήμα της διαδικασίας ενηλικίωσης μιας γυναίκας.

Συχνά, ο ακρωτηριασμός θεωρείται απαραίτητος ώστε να θεωρηθεί ένα κορίτσι ολοκληρωμένη γυναίκα και η πρακτική συμβολίζει τη διαφορά των φύλων όσον αφορά τους μελλοντικούς τους ρόλους στη ζωή και το γάμο. Ακόμη, η αφαίρεση της κλειτορίδας και των χειλέων, που θεωρούνται τα "ανδρικά γεννητικά όργανα" στο σώμα της γυναίκας, θεωρείται ότι αυξάνει τη θηλυκότητα της γυναίκας, που είναι συνώνυμη με την υποταγή και την υπακοή.


Σε ορισμένες κοινωνίες, ο λόγος που αναφέρεται για την εφαρμογή του ακρωτηριασμού, είναι η πεποίθηση ότι μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας άρα και την πιθανότητα εξωσυζυγικών σχέσεων.

Η καθαριότητα και η υγιεινή αναφέρονται επίσης ως αιτίες για την εφαρμογή του γυναικείου ακρωτηριασμού. Σε ορισμένες κοινωνίες, γυναίκες που δεν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, θεωρούνται ακάθαρτες και δεν τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και το νερό.


Με τις πιο πάνω απόψεις συνδέεται και η αντίληψη ότι τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι άσχημα και επικίνδυνα για τον άντρα τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής, και για το παιδί τη στιγμή του τοκετού


Ξερές γνώσεις για ξεραμένες ψυχές...

Ελπίζω να βρω μια στάλα ευαισθησίας και ανθρωπιάς στην ξέρα αυτής της αδιάφορης κοινωνίας...

Αφιερωμένο στο 12χρονο κορίτσι από την Αίγυπτο που πέθανε κατά τον ακρωτηριασμό και η θυσία του έκανε επιτέλους τις αιγυπτιακές αρχές να απαγορεύσουν δια νόμου τη διαδικασία αυτή. (Δεν προσδοκώ εξάλειψη του φαινομένου, αλλά τουλάχιστον έγινε ένα πρώτο βήμα)

1 σχόλιο:

Joye είπε...

Αποσπάσματα από 'Το λουλούδι της ερήμου' της Γουόρις Ντίρι,Ειδικής Πρέσβειρας Ηνωμένων Εθνών και top model:

για την κλειτοριδεκτομή:

....πάνω από 4000 χρόνια οι Αφρικανοί ακρωτηριάζουν τις γυναίκες τους....

....μερικοί πιστεύουν πως αυτό λέει το Κοράνι επειδή το έθιμο υπάρχει σχεδόν σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Αλλά δεν είναι έτσι. Ούτε το Κοράνι ούτε η Βίβλος αναφέρουν πως οι γυναίκες πρέπει να πετσοκόβονται για να είναι αρεστές στο Θεό.

.....οι επεμβάσεις επιτελούνται συνήθως σε πρωτόγονες συνθήκες από τη μάγισσα του χωριού. Δεν χρησιμοποιούν αναισθητικό. Πετσοκόβουν το κορίτσι με οποιοδήποτε μέσο έχουν: ξυράφια, μαχαίρια, σπασμένα γυαλιά, μυτερές πέτρες και –σε ορισμένες περιοχές- με τα δόντια τους.

…. Η μικρότερη βλάβη είναι η αφαίρεση της άκρης της κλειτορίδας που δεν αφήνει την κοπέλα να χαρεί το σεξ σε ολόκληρη τη ζωή της. Στην άλλη άκρη του φάσματος είναι ο αγκτηριασμός ( ραφή) που γίνεται στο 80% των γυναικών της Σομαλίας. Σε αυτόν υποβλήθηκα και εγώ.
Συνέπεια είναι σοκ, μόλυνση, βλάβες στην ουρήθρα ή το δακτύλιο του πρωκτού, τέτανος, λοιμώξεις, σηψαιμία, HIV και ηπατίτιδα Β, στείρωση, κύστες και αποστήματα γύρω από τον αοιδό , οδυνηρά νευρώματα , αυξανόμενη δυσκολία στην ούρηση , δυσμηνόρροια συγκέντρωση του αίματος περιόδου στο υπογάστριο , ψυχρότητα, κατάθλιψη και θάνατος……

....οι γυναίκες είναι η ραχοκοκαλιά της Αφρικής και κάνουν περισσότερη δουλειά μου αρέσει να φαντάζομαι πόσα θα μπορούσαν να κάνουν εάν δεν τις πετσόκοβαν στην παιδική ηλικία αφήνοντάς τες σακατεμένες όλη την υπόλοιπη ζωή τους....

...παρά την οργή μου για ο,τι έπαθα εγώ δεν κατηγορώ τους γονείς μου...μου έκανε(η μητέρα μου) απλά ό,τι έκανε και σε εκείνη η μητέρα της, και στην μητέρα της και στην μητέρα της μητέρας της.....

....ο πατέρας μου δεν είχε ιδέα για το τί μου επέβαλλε ...

….οι γυναίκες δεν είναι ζώα σε οργασμό, την αφοσίωσή τους την κερδίζει κανείς με εμπιστοσύνη και στοργή παρά με την επιβολή βάρβαρων εθίμων....

.......αισθάνομαι ότι το σώμα, που μου έδωσε ο Θεός όταν γεννήθηκα , ήταν τέλειο. Έπειτα ο άνθρωπος με λήστεψε, μου αφαίρεσε τη δύναμή μου, με άφησε ανάπηρη. Μου έκλεψαν τη γυναικεία υπόστασή μου…..


για τους φυλετικούς πολέμους που μαστίζουν την πατρίδα της Σομαλία:

……..όπως και το έθιμο της κλειτοριδεκτομής, έχουν προκληθεί από τη φιλαυτία, την εγωπάθεια και την επιθετικότητα των αντρών. Λυπάμαι που το λέω αλλά είναι αλήθεια……οι άντρες θα ηρεμούσαν και θα έδειχναν μεγαλύτρη ευαισθησία αν του κόβαμε τους όρχεις (σημείωση:να με συγχωράτε ,η συγγραφέας θέλει να πει τα αρχίδια), τότε η χώρα μου θα γινότανε παράδεισος…….