Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

12 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων απευθύνει το μήνυμα της κινητοποίησης και της κοινωνικής ενεργοποίησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας.

Η ΑΡΣΙΣ από το 1999 και σε συνεργασία με Διεθνής Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού αναπτύσσει δράσεις για την καταγραφή, προστασία και κοινωνική ένταξη των παιδιών, που εργάζονται στο δρόμο καθημερινά με την ανοχή όλων μας. Σε σταθερή βάση λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2003 κατά την διάρκεια, του οποίου έχουν εντοπιστεί να δουλεύουν στο δρόμο 225 παιδιά Αλβανικής καταγωγής. Στην Αθήνα σε αντίστοιχο 6μηνο πρόγραμμα, που κάλυψε χρονικά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2005 εντοπίστηκαν 74 παιδιά.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 ανήλικοι εργάζονται καθημερινά στους δρόμους στην Ελλάδα.

Σε μια συντεταγμένη πολιτεία όπως η ελληνική, με συμπαγή κοινωνικό ιστό και ικανοποιητικά στάνταρ ευημερίας ζουν σήμερα παιδιά, που σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία είναι θύματα εκμετάλλευσης από ενήλικες, που τα παρακινούν ή και τα εξαναγκάζουν να δουλεύουν στο δρόμο, επαιτώντας ή πουλώντας μικροαντικείμενα, εικόνα συνηθισμένη της καθημερινότητας μας. Μικροί πολίτες αυτού του κόσμου, παιδιά που ζουν ανάμεσα μας στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της προστασίας, της ασφάλειας, της μόρφωσης, του ελεύθερου χρόνου, του παιχνιδιού.

Παιδιά που μεγαλώνουν δίπλα μας και δίπλα στα «δικά μας παιδιά» στερούνται την παιδική τους ηλικία και ενηλικιώνονται πρόωρα, βιώνοντας συνθήκες εκμετάλλευσης, ψυχολογικής και σωματικής βίας. Οι συνθήκες αυτές προδιαγράφουν και καθορίζουν για τα παιδιά αυτά ένα μέλλον περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, ένα μέλλον το οποίο θα αντιμετωπίσουν, χωρίς κανένα εφόδιο κοινωνικό, ψυχολογικό και μορφωτικό.
Τα παιδιά του δρόμου εκτός από θύματα εκμετάλλευσης είναι και θύματα της δικής μας αδράνειας και αδιαφορίας.
Με αφορμή αυτή τη μέρα η ΑΡΣΙΣ προσκαλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου:
  • Μη δίνετε χρήματα στα παιδιά. Έτσι στηρίζεται μόνο αυτούς που τα εκμεταλλεύονται και ενισχύετε το φαινόμενο.
  • Μπορείτε να τους προσφέρετε αντί χρημάτων φαγητό ή αναψυκτικό.
  • Ενδιαφερθείτε για τις συνθήκες που ζουν. Ίσως ζουν στη γειτονιά σας και να χρειάζονται τα ρούχα, που πια δεν χρησιμοποιείτε.
  • Δείξτε τους ενδιαφέρον, αγάπη και φροντίδα. Είναι κάτι που τους λείπει πολύ.
  • Επικοινωνήστε και συνεργαστείτε με την ΑΡΣΙΣ για να διευρύνουμε το δίκτυο για την προστασία αυτών των παιδιών.
  • Αντιμετωπίστε τα παιδιά αυτά σαν να είναι δικά σας παιδιά, γιατί τα παιδιά του δρόμου είναι παιδιά όλων μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 526150 / 552813

Υ.Γ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΗ ΦΙΛΗ JOYE ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ...

1 σχόλιο:

Joye είπε...

Μπραβο, τίποτα άλλο....
Σκεφτόμαστε τα παιδιά της Κούβας ή της Γης του πυρός...
Εδώ, δίπλα, απέναντί μας πρέπει να κοιτάξουμε...