Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ G8 ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΗΣ ΕΚΛΥΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΩΣ ΤΟ 2050 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΡΑΒΑ! ΠΟΣΑ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ?!?

1 σχόλιο:

Joye είπε...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αφρική θα μπορούσε να θεωρηθεί η κερδισμένη ήπειρος από τα όσα αποφάσισαν τις προηγούμενες μέρες στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας οι ηγέτες του G8.



Και λέμε θα μπορούσε να θεωρηθεί, γιατί πράγματι είναι είδηση ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να χορηγήσουν 60 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και ειδικότερα του AIDS στην Αφρική, όμως κάπου τα πράγματα θολώνουν και πάλι.

Για παράδειγμα, στο τελικό κείμενο της συνόδου δεν αναφέρεται πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά. Η μη κυβερνητική οργάνωση STOP AIDS υπολογίζει ότι χρειάζονται περίπου 23 δισ. ετησίως για την καταπολέμηση της ασθένειας στις αφρικανικές χώρες. Αλλά και το πώς θα ελέγχεται η διανομή των χρημάτων με δεδομένη τη μεγάλη διαφθορά και το πολιτικό χάος που επικρατεί σε πολλές χώρες. Σίγουρα όμως η απόφαση των οκτώ πιο αναπτυγμένων χωρών να χορηγήσουν το ποσό αυτό αποτελεί σταθμό στην ιστορία του θεσμού.

Πίεση μετά μουσικής

Και ας λοιδορούν πολλοί τις προσπάθειες που έκαναν καλλιτέχνες όπως ο Μπόνο και Μπομπ Γκέλντοφ. Εχουν και αυτοί μερίδιο σε αυτή την επιτυχία για τις χώρες της Αφρικής, ίσως τη μοναδική χειροπιαστή επιτυχία της συνόδου στο Χάιλιγκενταμ.

Από τα 60 δισ. δολάρια τα 30 θα δοθούν από τις ΗΠΑ, ενώ για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Ιταλία ήταν η χώρα που προέβαλε τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις.

Στο θέμα του κλίματος και του φαινομένου του θερμοκηπίου οι απόψεις διίστανται. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (που αποδείχθηκε άριστη οικοδέσποινα, με μεγάλο ταλέντο στο να βάζει σε τάξη επτά άνδρες) υποστηρίζει ότι είναι μεγάλη επιτυχία η στην πραγματικότητα αποτυχία να δεσμευθούν οι ΗΠΑ σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οπως λέει η Μέρκελ αλλά και σχολιαστές, «Επιτυχία θεωρούμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δέχονται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει συμφωνία διάδοχη του Κιότο. Πριν από έναν χρόνο οι ΗΠΑ δεν ανέφεραν καν τη λέξη Κιότο, απέφευγαν κάθε αναφορά σε αυτή τη συνθήκη, την οποία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν. Θεωρούμε επιτυχία ότι οι ΗΠΑ δείχνουν θέληση να πάρουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία».


Πολλοί πιστεύουν ότι η Μέρκελ αποδείχθηκε πολύ ταλαντούχος στο να οδηγήσει τον πρόεδρο Μπους σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, αφού είχε προετοιμάσει ένα κλίμα πίεσης γι' αυτόν, καθώς μία μέρα πριν από την έναρξη της συνόδου, Ιαπωνία αλλά και Καναδάς δήλωσαν ότι δέχονται να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το κλίμα. Βέβαια οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία πιστεύουν ότι πρόκειται για αποτυχία, αφού «άλλη μία φορά οι ΗΠΑ έφυγαν από μια ανάλογη σύνοδο χωρίς να δεσμευθούν για τίποτα».

Σαν δύο παλιόφιλοι

Θετικό θεωρείται και το γεγονός ότι, μετά από μια περίοδο έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν τα είπε από κοντά με τον πρόεδρο Μπους και μάλιστα σε ένα πολύ χαλαρό και ζεστό κλίμα. Βέβαια τις εντυπώσεις κέρδισε ο ρώσος πρόεδρος με την αιφνιδιαστική του πρόταση για μεταφορά των ραντάρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στο Αζερμπαϊτζάν. Οπως πρόσθεσε μάλιστα μετά το τέλος της συνόδου, τα ραντάρ θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν σε κάποια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία ή το Ιράκ.

Οι γερμανοί οικοδεσπότες θεωρούν επιτυχία ότι οι προκλήσεις και από τις δύο πλευρές δεν συνεχίστηκαν, άσχετα εάν και σε ένα άλλο θέμα, του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δεν πάρθηκε καμία απόφαση.

Χαρακτηριστική του όλου κλίματος, που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Για να μη χαλάμε τις καρδιές μας, τρεις μέρες στο Χάιλιγκενταμ», ήταν και η εικόνα που μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση. Σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου πολυτελείας επτά άνδρες και μία γυναίκα τα λένε χαλαρά και γελάνε, πίνοντας μπίρες και αναψυκτικά, σαν μια οποιαδήποτε παρέα πλούσιων παραθεριστών.